25. feb, 2022

Dromen of nachtmerrie

Mijn lieve moeder van bijna 90 droomt opnieuw van de oorlog. De herinneringen komen weer naar boven, er over praten vindt zij lastig. Er zo weinig mogelijk over vertellen, is haar aangeleerd. Gelukkig heeft ze mij heel veel verteld, maar sinds de uitbraak in de Oekraïne vindt zij het lastig als er zoveel over gepraat wordt. Ik kan mij dat heel goed voorstellen. Ik vind het zelfs zielig voor de oudere generatie dat de geschiedenis zich herhaald. Mijn moeder kan er niet goed tegen. We hebben gisteren er wel over gepraat en dat vindt ze wel fijn. We moeten goed zorgen voor deze generatie en er voor zorgen dat ze hun verhaal kwijt kunnen. 

De kranten, nieuws en alle praatprogramma's, en waar je ook komt het gaat meteen over oorlog, wat ook heel logisch is, maar de oude generatie, mijn moeder dus, hebben er andere gevoelens bij en de beelden van vroeger komt weer naar boven.

Lieve mam, en andere oudere mensen ik hoop dat het iets draaglijker wordt wanneer je er over praat en dat er aandacht aan jullie geschonken word.

Liefs aan allen die er mee temaken hebben en voor iedereen die heel even een arm om de schouder nodig heeft.

Kus je dochter.

Deel deze pagina