18. jul, 2022

Koffer

Ik had beloofd om terug te komen op het woord KOFFER : Een koffer is een mobiel opbergsysteem, dat bestaat uit twee (spiegelbeeldige) helften die met scharnieren aan elkaar verbonden zijn en met uiteenlopende mechanieken (vaak met een cijferslot) gesloten kunnen worden. Aan de koffer zijn een of meerdere handvatten vastgemaakt, waaraan deze gedragen kan worden. Een koffer is meestal rechthoekig van vorm, en behoudt zijn vorm omdat deze van stevig materiaal is vervaardigd. In vroeger tijden werd hier leer voor gebruikt, tegenwoordig zijn het uiteenlopende kunststoffen. Soms wordt er om de koffer een riem gebonden als extra bescherming tegen openvallen. 

Het betekent ook: de koffer in duiken, met iemand naar bed gaan. Koffer betekent dus ook bed.

Afkomstig van het Franse coffre, het Latijnse cophinus (korf), het Arabische quffa (korf) en het Oudgermaanse kober (korf, handtas).

Ik doe er andere dingen mee, zie foto: Bloemarrangement in een gitaarkoffer. (mijn examenstuk van de opleiding bij Terra Next, AOC terra.) 

Bij voorwerpdecoratie op mijn website kun je een muziekkoffer zien bij Haarstudio Els in Zuidlaren. Een tijdje geleden heb ik een bloemstuk op een oude barotonsax gemaakt met de koffer erachter. 

 voorwerp versiering 

Deel deze pagina