22. nov, 2022

Veiligheid gaat boven alles! Ook bij poldermolen De Boezemvriend in de Groeve!

Het weer en de molen!

Brood waar het vanaf dampt, met verse koffie, daar wil ik wel een moord voor doen. Ik kan dan zo intens genieten van het begin van de dag met vers brood. Straks naar de molen in de Groeve, De Boezemvriend. Ik ga weer naar mijn vriend en zo zie ik het ook. De wachter is mijn vriend en dat is de Boezemvriend ook.

Belangrijk bezoek komt er straks bij de molen. (een klein verslagje van 24 juni 2022) Een delegatie van de gemeente Tynaarlo plus de burgemeester, (hij die in mijn boek STORM op KOMST, voor komt) Ik zal regenkleding meenemen, niet voor de bezoekers, maar voor mijzelf, want het kan wel eens gaan plenzen en tussen de buien door is er weinig wind. Dit is verradelijk voor een molen. Er zit namelijk een vore en een trog, dat wordt dus dubbel opletten met het  draaien van de molen. Er kunnen harde windstoten uit voort komen en een slag onweer. Plus een windsprong! Dit laatste is cruciaal voor de molen. Dan kan de wind plotseling van de andere kant komen, uit een andere windrichting. Een vore komt voor van half april tot half september. Een trog is een buienlijn, van plus minus 6 buien van elk anderhalve minuut. Het gaat hard waaien en de onweer komt uit het niets. Een donderslag bij heldere hemel, nou uit een koufront.

Dubbel gewaarschuwd. Als het niet nodig is. NIET DRAAIEN is mijn mening. 

Er werd gevraagd waarom de molen niet draaide. Na dit te hebben uitgelegd, werd het begrepen. Toen wij, Arend en ik, wisten dat de bui over was en er geen gevaar meer in de lucht hing, heeft de molen nog prima gedraaid. Veiligheid gaat boven alles!

Ook als de burgemeester komt!

Deel deze pagina